Lansarea proiectului Restitutio Cantemir

Lansarea proiectului Restitutio Cantemir

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, lansează Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR, ce pune accentul atât pe latura academică, cât și pe cea culturală a personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

Conferința de lansare a Proiectului RESTITUTIO CANTEMIR a avut loc vineri, 12 mai 2023, ora 12:00, în Clubul Academicienilor din incinta Academiei Române. La eveniment au fost prezenți:
1. Ioan MATEI – Director General – MINISTERUL CULTURII
2. Ioana DRĂGAN – Director General – Direcția Generală Reprezentanțe în Străinătate și
Comunități Istorice – INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN
3. Nicolae BADEA – Președinte – COMPUTERLAND ROMÂNIA
4. Ioan DUMITRACHE – Secretar General – ACADEMIA ROMÂNĂ
5. Ioan CRISTESCU – Director General – MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE
6. Cristian ANIȚA – Director – ARHIVELE NAȚIONALE ALE ROMÂNIEI
7. Constantin RĂILEANU – Președinte – ASOCIAȚIA PENTRU CULTURĂ ȘI TRADIȚIE
ANTON PANN

În prima etapa a Proiectului „RESTITUTIO CANTEMIR”, în luna mai a acestui an, în cadrul amplului turneu susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”, vor fi organizate, atât în țară, cât și în străinătate, 5 concerte cu compozitii muzicale create de Dimitrie Cantemir:
• Cracovia – 14 mai 2023, ora 18:00 – Studio Romana Bobrowska – Radio Krakow
• Berlin – 17 mai 2023, ora 18:00 – The Concert Hall of the Berlin State Library
• Bruxelles – 22 mai 2023, ora 18:00 – BOZAR
• Paris – 24 mai 2023, ora 18:00 – Sala Bizantină a Palatului Behague
• Iași – 26 mai 2023, ora 18:00 – Sala Unirii

În cadrul concertelor, vor fi interpretate 7 compoziții muzicale despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” și muzicienii invitați din SUA, Canada, Turcia și Liban.

Unicitatea spectacolului va fi dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de imaginea lui Dimitrie Cantemir, care va anima fiecare concert.

Înainte de începerea fiecărui concert, în foayer, va putea fi vizitată Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

Expoziția RESTITUTIO CANTEMIR va cuprinde un număr de 25 de tablouri pe canvas (90×70 cm) montate pe șevalete metalice din aluminiu, reglabil.
Din punct de vedere al conținutului, expoziția va cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziția va conține reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.

În parteneriat cu Academia Română și Academia de Științe a Moldovei, în cadrul Proiectului vor fi organizate, pana la finalul acestui an, o serie de paneluri academice pe diferite domenii, susținute de specialiști propuși în acord cu ambele instituții, cu specializări pe fiecare domeniu/activitate a personalității principelui Cantemir.

În cadrul Proiectului va fi realizat și filmul documentar RESTITUTIO CANTEMIR, care va conține pe lângă o amplă prezentare a lui Dimitrie Cantemir și interviurile dlui. acad. Ioan Aurel Pop și a prof. Adrian Cioroianu.

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR va continua până la finalul acestui an, urmând ca în perioada septembrie – noiembrie 2023, să fie organizată și cea de-a doua etapă a manifestărilor culturale:

 • 3 concerte internaționale + expoziția foto-documentară:
 • Istanbul – septembrie – octombrie 2023
 • Ankara – septembrie – octombrie 2023
 • Chișinău – octombrie – noiembrie 2023
 • 10 concerte naționale + expoziția foto-documentară:
 • Constanța, Drobeta-Turnu Severin, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Alba-Iulia, Galați, Craiova și București – octombrie 2023.

Parteneri Proiect: Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Literaturii Române, Arhivele Naționale ale României, Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Trinitas TV, Simavi, Prodal 94, Carpatina și Romfilatelia.

Proiectul este înscris în Calendarul de Manifestări al Ministerului Culturii, care a acceptat și patronajul acestuia. Organizarea proiectului încearcă să reflecte dimensiunea enciclopedică a vieții și operei lui Dimitrie Cantemir.

Pentru mai multe detalii referitoare la acest Proiect, vă stă cu mare plăcere la dispoziție Doamna Laura Cojocaru-Drăguleanu, Marketing & PR Manager, Computerland România, ce poate fi contactată la tel: 0759.017.257, e-mail: laura.draguleanu@computerland.ro.

Mai multe imagini de promovare a Proiectului pot fi descărcate accesând link-ul: https://shorturl.at/imyZ4

 

Despre Ansamblul Muzică Veche Anton Pann

Ansamblul Anton Pann (est. 2003), numit după compozitorul valah Anton Pann din secolul al XIX-lea este primul și singurul grup profesionist din România care și-a ales ca misiune redescoperirea frumuseții muzicii vechi românești și împărtășirea sa, cu bucurie, publicului, generând o revitalizare a acestui repertoriu și ulterior un curent de inspiraţie pentru alte grupuri.

Redescoperirea și promovarea muzicii din Evul Mediu până la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către Ansamblul Anton Pann, urmărește sporirea valorii culturale și a tradiţiei muzicale româneşti. Este singurul ansamblu românesc care a înregistrat, pentru prima dată în lume, toate compozițiile cu paternitate certă ale domnitorului Dimitrie Cantemir într-un volum unitar.

Ca semn de recunoaștere a efortului și profesionalismului lor, Ansamblul Anton Pann a fost invitat să cânte în Festivalul Europalia în 2019, fiind reprezentantul muzicii clasice românești de curte. In timpul anilor de activitate, ansamblul a susținut sute de concerte în țări precum: Anglia, Spania, Italia, Grecia, Turcia, Maroc, Moldova, Belgia, Franța, Polonia, Germania, Ucraina și la nivel național: București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Pitești, Iași, Constanța, Galați, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Vaslui,Piatra-Neamț,Drobeta Turnu-Severin, Focșani etc.

Muzicienii ce alcătuiesc ansamblul sunt profesioniști ai domeniului, premiați în nenumărate concursuri, doctori în muzică și profesori universitari. Toate aceste elemente converg la un rezultat concertistic de excepție.

Componența Ansamblului Anton Pann:

 1. Răileanu Constantin- orchestrator, kanun, voce
 2. Alexandru Stoica- oud
 3. Andrei Nițescu- cello
 4. Sabin Penea- vioară
 5. Ghassan Bouz- bendir, riq
 6. Ziya Tabassian- tombak, bendir
 7. Emmanuel Hovhannisyan- duduk
 8. Murat Salim Tokaç- tanbur, ney

Inginer sunet:

Leonidas Palaskas