Lenovo implementează cel mai mare supercomputer bazat pe tehnologia Intel din lume în cadrul Barcelona Supercomputing Center

Infrastructura susține cercetarea orientată spre rezolvarea celor mai mari probleme ale lumii

 

 

Lenovo a anunțat, în cadrul evenimentului International Supercomputing Conference 2017, livrarea și implementarea celui mai mare supercomputer care utilizează noua generație de tehnologii Intel din lume, în cadrul centrului de cercetare Barcelona Supercomputing Center (BSC). Supercomputerul denumit MareNostrum 4, cu o viteză de procesare de 11.1 petaFLOP , va fi găzduit de „cel mai frumos centru de date din lume”, situat în Capela Torre Girona din cadrul Universității Politehnice din Catalonia, Barcelona, Spania și va fi utilizat pentru o gamă largă de demersuri științifice, de la cercetarea genomului uman, bioinformatică și biomecanică, la prognoza meteo și compoziția atmosferică. Acest nou sistem, care va continua să fie dezvoltat și în viitor, ocupă poziția 13 pe cea mai recentă listă TOP500 (top500.org) a celor mai performante sisteme de supercomputing din lume.

„Livrarea, instalarea și optimizarea rapidă a sistemului MareNostrum 4 în cadrul BSC demonstrează puterea Lenovo în ceea ce privește sisteme de supercomputing end-to-end”, a declarat Kirk Skaugen, Președinte al Lenovo Data Center Group. „Valorificând cei 25 de ani de experiență cu sistemele de servere x86, precum și poziția noastră de lider din perspectiva gradului de satisfacție a clienților și fiabilitate, obiectivul nostru este să devenim cea mai mare companie de supercomputing din lume care să ajute la rezolvarea celor mai complicate provocări ale omenirii, prin progresul rapid al tehnologiei și inovației”.

Sistemul este compus din peste 3.400 de noduri de servere Lenovo de ultimă generație, având la bază procesoare Intel® Xeon®, interconectate cu ajutorul a peste 60 de kilometri de cablu de rețea de mare viteză Intel Omni-Path Technology 100 Gb/s. Acesta este cel de-al treilea sistem de tehnologie de vârf HPC instalat de Lenovo în cadrul Parteneriatului pentru Putere de Calcul Avansată în Europa (Partnership for Advanced Computing in Europe, PRACE). Astfel, Lenovo devine cel mai mare furnizor de sisteme tip HPC pentru această comunitate științifică de mare impact, ceea ce consolidează poziția Lenovo drept compania producătoare de supercomputere cu cea mai rapidă creștere din Europa.

„De la laborator la fabrică și până la echipele de implementare de la fața locului, furnizarea unui sistem de o asemenea dimensiune și complexitate necesită un nivel superior de integrare și competențe”, a afirmat Madhu Matta, VP & GM al High Performance Computing and Artificial Intelligence, Lenovo. „Se impune să ne concentrăm pe o experiența holistică a clientului, lucru pe care foarte puține companii sunt capabile să îl ofere”.

Lider HPC global de necontestat 

Din 2014, când a intrat în lista Top500, Lenovo a devenit furnizorul TOP500 cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. Lenovo ocupă locul 2 în listă cu 92 de mențiuni și se plasează pe primul loc în supercomputing în China, regiunea cea mai extinsă și cu cea mai mare creștere în domeniul supercomputing-ului din lume, unde are cu 50% mai multe mențiuni față de următorul competitor.

Continuându-și misiunea de a oferi clienților acces la noua tehnologie, Lenovo este în curs de modernizare a  Centrului Global de Inovație HPC de la Stuttgart, Germania, compus din 6.000 de nuclee ale celei mai noi generații de procesoare Intel Xeon și din cele mai noi unități de procesare grafică (GPU) NVIDIA, interconectate printr-o gamă de noduri de mare performanță de la Mellanox și Intel. Centrul de Inovație HPC s-a deschis în luna mai 2015, cu scopul de a colabora cu clienții și de a facilita accesul acestora la cele mai noi tehnologii, precum și de a experimenta cu aceleași sisteme care stau la baza supercomputerului MareNostrum 4 din cadrul BSC, înaintea de livrarea acestora la scară largă. Actualizarea întregului sistem se va finaliza în august 2017.

Un exemplu de proiect de colaborare susținut de Centrul Global de Inovație HPC se regăsește la Universitatea din Birmingham, care a construit un centru de cercetare de marcă denumit Birmingham Environment for Academic Research (BEAR). BEAR este o colecție de resurse IT oferite gratuit comunității din cadrul universității și experților externi acreditați, resurse care permit accelerarea cercetării în mai multe discipline, de exemplu din domeniul științelor vieții, inclusiv secvențierea genomului, sau cercetarea medicală și lingvistică.

„Secvențierea genomului ne poate ajuta să înțelegem mai rapid amploarea și modul de răspândire a unor epidemii importante. Atunci când virusul Zika a lovit cele două continente americane, am avut capacitatea de a răspunde rapid, transportând dispozitive mobile de secvențiere în zonele afectate și generând astfel date cu privire la secvența ADN doar în câteva zile”, a declarat Nick Loman, profesor la Catedra pentru studiul microbian al genomului și bioinformatică din cadrul Universității din Birmingham. „Analiza comparativă a secvenței genomului necesită putere de calcul și capacitate de stocare semnificative. Putem accesa instantaneu sute de unități CPU, mii de Gb de RAM și sute de Tb de spațiu de stocare. Aceasta înseamnă că putem ține pasul cu generarea rapidă a datelor și că putem transmite rapid noile constatări comunității științifice și medicale, contribuind astfel la eforturile de a stopa răspândirea unei epidemii”.

Disponibilitate

Accesul în centrul Lenovo HPC Innovation Center al Lenovo este liber pentru toți clienții cu ajutorul reprezentatului de vânzări sau al partenerului Lenovo.